Choď na obsah Choď na menu
 


 MTS 2009

 

Poháre 7459

 

Obrázok

 

 

Pán Peter Holický

JEHO HOLUBICA 4.MIESTO

FINÁLE TESTOVACEJ STANICE SZ CHPH

 

GRATULUJEME !!!

 

Obrázok

 

 

4.miesto

teší ma, že v jej rodokmeni je zastúpená línia Bachár 

a Rybár

 

Obrázok

 

 

Obrázok

 

 3.miesto v preteku PŘEROV

mláďa Pavla Bachára

 

Obrázok

Ľubomír Rybár s priteľkou tiež čakajú...

....zatiaľ len holuby...

 

 

Obrázok

Čakáááme...

 

 

Obrázok

Pri dlhom čakaní prebiehali družné debaty...

 

 

MTS 2008

 

 

 

Obrázok

PRETEK č. 2 - Přerov

 

2. miesto Ľubomír Rybár- SK 08 0908  610 

 

GRATULUJEME !!!

 

Obrázok

 

 Ľubomír Rybár s priateľom Holickým Petrom, víťazom závodu Kolín

PRETEK č. 4 - Kolín

 

1. miesto Holický Marián a syn Peter         SK 08 0908  706

(línia Rybár)

 

GRATULUJEME !!!

 

 

 

*************************************************************************

 

MTS 2007

 

Obrázok

 

Prevzaté z časopisu LETU ZDAR 2008

 

 

Obrázok

 

 

Víťaz medzinárodnej testovacej stanice Dolné Krškany.

 

 

Chcem Vám predstaviť víťaza Medzinárodnej testovacej stanice v Dolných Krškanoch. Vo finálovom preteku Rokycany dňa 16.9.2007 sa ním stal Ľubomír Rybár z Palárikova.

Holický: Predstav nám svoje začiatky.

Rybár: Členom SZ CHPH som od roku 1970. Začínal som v ZO Palárikovo /OZ Nové Zámky/. K holubom ma priviedol môj otec, ktorý bol tiež chovateľom. Holuby pochádzali od miestnych chovateľov. Vtedy bolo holubárenie krajšie, humornejšie a hlavne ľudia boli priateľský, dnes sa to vytráca. V Palárikove som pretekal do roku 1994, potom sa sťahujem do Brunoviec.

Holický: Viem, že v roku 1995 si vstúpil do našej ZO Piešťany/OZ CHPH Trenčín/ a začínaš s inými holubmi, ako to vlastne bolo?

Rybár: V Brunovciach sa zoznamujem s Pavlom Bachárom, ktorý v tom období tiež znovu začínal chovať poštové holuby. Všetko, čo vtedy mal v chovných voliérach pochádzalo od Máchu z Krmelína. Odchovy sa u neho od začiatku začali presadzovať v silnej OZ Trenčín. Nebolo nad čím rozmýšlať, keď mi ponúkol pomoc. Donášam od neho mláďatá, zásadne len z chovnej voliéry. Môžem zodpovedne prehlásiť, že vždy som od neho dostal čo som chcel a takých chovateľov je dnes u nás veľmi málo. Odchovy sa začali aj u mňa pekne presadzovať, lenže preteky som musel podriadiť zamestnaniu a preto tie kolísavé výsledky.

Holický: Ale v roku 2001 si musel v Brunovciach skončiť a sťahuješ sa späť do Palárikova.

Rybár: Áno v roku 2002 začínam opäť v ZO Palárikovo. Preniesol som si len všetký chovné holuby a výletky. K nim donášam holuby od Oldu Sýkoru z Kyšic pri Plzni, ktoré s Bacharovými dávajú kvalitný odchov. Pretože moja preteková činnosť je podmienená zamestnaniu a nemôžem sa venovať holubom ako treba, tak pri dnešnej vyrovnanosti sa ťažko dostávať do čela tabuliek.

Holický: Aký máš v súčasnosti stav, čím preliečuješ a kŕmiš?

Rybár: Mám 50 závodníkov, 10 chovných párov a odchovávam okolo 50 mláďat. Preliečujem na trhu bežne dostupnými slovenskými, alebo českými preparátmi, ktoré majú podobné zloženie ako drahé zahraničné liečiva. Takisto je dnes na trhu nespočetné množstvo krmných zmesí, treba sa len rozhodnúť.

Holický: Ale teraz niečo o Medzinárodnej testovacej stanici a jeho 2.ročníku.

Rybár: Do testovacej stanice bolo dodaných asi 1000 holubov od 258 chovateľov z Francie, Nemecka, Švajčiarska, Rakúska, Rumunska, Maďarska, Česka a Slovenska. Finálovému preteku predchádzalo niekoľko tréningov a 4 preteky kde im počasie prialo a pomáhal im vietor. Do posledného – finálového preteku bolo nasadených už len niečo cez 500 holubov, čo svedčí o náročnosti. Finálový pretek Rokycany bol o niečom inom ako predchádzajúce, fúkal mierny protivietor, takže každý holub musel ukázať to svoje pretekárske srdce.

Holický: Z čoho pochádza víťazka?

Rybár: Je z párenia Sýkora x Bachár, tak aj tu je vidieť, že táto kombinácia sedí.

Holický: A čo plány do budúcnosti?

Rybár: Mám záujem do mojich holubov doniesť ešte holuby Koopman, ktoré sú už  u Pavla Bachára a tiež u Olda Sýkoru. Obaja ich úspešne testujú a začínajú s nimi dosahovať špičkové výkony, tak uvidíme.

Holický: Ako berieš víťazstvo v testovacej stanici?

Rybár: Ja to beriem ako darček mojich holubov k mojej 50-ke. A poviem Vám je to krásny pocit, keď mi túto cenu odovzdával sám prezident FCI pán Tereso, ktorý bol na finálovom preteku spolu s maďarským a rumunským prezidentom. Pochopia to všetci chovatelia, ktorí žijú s holubmi a pre holuby. Poďakovanie patrí aj  všetkým, ktorí robili okolo testovacej stanice.

Holický: Záverom patrí aj tebe poďakovanie, že si ukázal, že aj v malých chovoch sa dajú vychovať kvalitné a špičkové holuby, len treba mať chuť a odhodlanie.

 

                                                                                        Peter Holický, Moravany